Hvor?

Hvor foregår behandlingen?

Sundhedsstyrelsen udgiver og opdaterer jævnligt en Specialeplan for ortopædkirurgi. I specialeplanen står der, hvor forskellige behandlinger må foretages.
Formålet er blandt andet at sikre, at man bliver behandlet et sted, hvor der både er erfaring og mulighed for tværfagligt samarbejde. Det betyder, at behandlinger samles på færre steder, hvis de er sjældne.

Hofteluksation og hoftedysplasi hos nyfødte er relativt hyppige og behandlingen er en såkaldt regionsfunktion. Der er kun tale om en Regionsfunktion, hvis hoften let kan føres på plads og behandlingen kan foretages med skinne eller sele. Herunder kan du se et uddrag af Specialeplanen, som er opdateret i februar 2018. Tallet i parentes (500) viser, hvor mange behandlinger, der ca. foretages om året i Danmark.

 • Regionsfunktion / Børneortopædi 
  Behandling af umiddelbart reponerbare hofteluksationer samt hoftedysplasi som kan behandles konservativt (500)
  Rigshospitalet, Blegdamsvej 
  Amager og Hvidovre Hospital, Hvidovre 
  Aarhus Universitetshospital, NBG
  Aalborg UH Syd 

  Holbæk Sygehus 
  OUH Odense Universitetshospital 
  Sygehus Lillebælt, Kolding (i formaliseret samarbejde)

Sent opdaget hofteluksation eller dysplasi er sjældne tilstande. Behandlingen er ofte langvarig med behov for tværfagligt samarbejde. Der er derfor tale om en højt specialiseret funktion få steder i landet. Det sikrer, at behandlingsstederne har erfaring med behandlingen. Herunder kan du se et uddrag af Specialeplanen, som er opdateret i februar 2018. Tallet i parentes (50) viser, hvor mange behandlinger, der ca. foretages om året i Danmark.

 • Højt specialiseret funktion / Børneortopædi 
  Ikke umiddelbart reponerbare hofteluksationer samt hoftedysplasi som ikke alene kan behandles konservativt (50) 
  Rigshospitalet, Blegdamsvej 
  Aarhus Universitetshospital, NBG 
  Aalborg UH Syd 
  OUH Odense Universitetshospital